+30 26310 55637   .

 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
Please select your page

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη του «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έναρξη του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» τον Σεπτέμβριο και την επιδότηση της αναβάθμισης δεκάδων χιλιάδων διαμερισμάτων και πολυκατοικιών στη χώρα, με τη χθεσινή δημοσίευση σε ΦΕΚ της έγκρισης του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, η οποία εκκρεμούσε από το 2014, αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοτικών κονδυλιών οποιοδήποτε πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Μέσω κοινοτικών κονδυλίων αναμένεται να «τρέξει» το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή εξοικονόμηση των δημόσιων κτηρίων, όπως επίσης και ένα ανάλογο έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών. Και βέβαια, από πόρους της Ε.Ε. θα προέλθει πολύ μεγάλο ποσοστό από τα 292,2 εκατ. ευρώ του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

Για τη σύνταξη του νέου Κανονισμού συνυπολογίσθηκαν οι βελτιώσεις στα υλικά δόμησης και στις αντίστοιχες τεχνολογίες, που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010, όταν θεσπίσθηκε ο προηγούμενος ΚΕΝΑΚ. Αυτό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων αυστηροποιούνται σε μικρό βαθμό τα κριτήρια κατάταξης των κτηρίων στις ενεργειακές βαθμίδες, με συνέπεια να δυσχεραίνεται σχετικά η κατάταξη ενός κτηρίου στην κατηγορία «Α» σε σχέση με το παρελθόν.

Από την άλλη μεριά, η γενική εικόνα είναι πως δεν υπάρχουν μείζονες μεταβολές στις κλιματικές ζώνες. Επίσης, δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς την έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, τα οποία όπως είναι φυσικό θα συνεχίσουν να απαιτούνται κατά την πώληση ή νέα μίσθωση ενός ακινήτου.

Πηγή: Ναυτεμπορική


Διαδικασία για την γνωστοποίηση και άδεια λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων

Διαδικασία για την γνωστοποίηση και άδεια λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων  
Eίναι πλέον γεγονός ότι από 18-05-2017 με την δημοσίευση της ΚΥΑ 16228/ ΦΕΚ 1723 Τ΄Β καταργούνται οι μέχρι σήμερα Άδειες Λειτουργίας και αλλάζει η διαδικασία με την εφαρμογή της γνωστοποίησης λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών.
Η διαδικασία αυτή απευθύνεται σε επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και η δραστηριότητά τους εμπίπτει στη διαδικασία της γνωστοποίησης του Ν. 4442/2016, όπως αυτή εξειδικεύεται στις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις.
Επιπλέον, απευθύνεται σε υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες που λειτουργούν έχοντας λάβει κατά το παρελθόν «άδεια λειτουργίας» και οι οποίες επιθυμούν να δηλώσουν μεταβολές των στοιχείων της δραστηριότητάς τους ή να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Οι οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία   τους   με   τη   διαδικασία   της   γνωστοποίησης,   κατ’ εφαρμογή του Ν. 4442/2016, είναι οι ακόλουθες:
Μεταποίηση Τροφίμων και Ποτών
Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Αυτόματοι πωλητές
Παρασκευή και πώληση καφέ από τα  πρατήρια άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής των αρτοποιιών, τα πρατήρια άρτου και τα καφεκοπτεία
Πώληση τυποποιημένων τροφίμων
Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός Τουριστικών Καταλυμάτων
Τουριστικά Καταλύματα και κολυμβητικές δεξαμενές
Κολυμβητικές Δεξαμενές,  εντός  τουριστικών  καταλυμάτων που λειτουργούν υπό διαφορετικό φορέα
Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής
Η  αποστολή  της  γνωστοποίησης  πραγματοποιείται   αποκλειστικά μέσω του συστήματος NotifyBusiness (https://notifybusiness.gov.gr)
 
Ενημερωθείτε περαιτέρω τηλεφωνικά στο 2631055637/6974810785 και σε επόμενες δημοσιεύσεις στο  www.e-aeiforia.gr
 

"Από αναβολή σε αναβολή το «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ"

"Από αναβολή σε αναβολή το «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ"

Κι άλλη αναμονή για το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ». Λίγες ημέρες μετά την αναφορά του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας κ. Παναγιώτη Κορκολή σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη ότι το πρόγραμμα θα τρέξει στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έρχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, και επισημαίνει ότι η προκήρυξή του θα γίνει το τρίτο τρίμηνο του χρόνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός, ο σχεδιασμός του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης και «έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την προκήρυξή του, που αναμένεται εντός του Γ΄ τριμήνου του 2017».

Στην νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών, μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα και την εξειδίκευσή τους, οι διαθέσιμοι πόροι για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες ανέρχονται σε περίπου 292,2 εκατ. ευρώ (248,1 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» και 44,1 εκατ. ευρώ από τα ΠΕΠ – Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα ευνοήσει περί τα 40.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για εργασίες εξοικονόμησης θα φτάνει τα 25.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση κλπ. και θα μπορεί να προσεγγίσει έως και το 70%.

Για παράδειγμα, θα καλύπτεται το 60% του κόστους των εργασιών όταν το ατομικό εισόδημα φτάνει τα 10.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα τα 20.000 ευρώ. Όμως το ποσοστό επιδότησης θα πέφτει στο 25% εάν το ατομικό εισόδημα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως και 35.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, το υπουργείο προχωρά στις βελτιώσεις που απαιτούνται προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να γίνει απλούστερη, η συνολική διαδικασία ταχύτερη και να δίνεται η δυνατότητα αίτησης στο πρόγραμμα χωρίς την υποχρεωτική λήψη δανείου.

Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι «η μείωση της γραφειοκρατίας και η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής τελικών εκταμιεύσεων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέριμνα ώστε οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος να πληρούν τους κανόνες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης».

Το πρόγραμμα θα αφορά τις πιο ενεργοβόρες κατοικίες, δηλαδή αυτές που απαιτούν μεγάλα ποσά για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (ΕΣΔΕΑ), ο εθνικός στόχος ενεργειακής απόδοσης για το 2020 στην τελική και πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας είναι 18,4 Mtoe(εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) και 24,7 Mtoe αντίστοιχα.

Ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 40% της συνολικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, από τον 1980 έως σήμερα, μόλις το 3% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί βάσει του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Πέρα από τις κατοικίες, πόροι του ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί επίσης για τα δημόσια κτίρια και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το αντίστοιχο πρόγραμμα εξοικονόμησης αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το 2018 με ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ – 200 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο, από το 2019 και μετά, θα προστίθενται άλλα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=117069

Το γραφείο μας θα σας ενημερώσει εγκαίρως όταν προκηρυχθεί το "Εξοικονομώ Κατ' οίκον ΙΙ". Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2631055637/6974810785


Περισσότερα Άρθρα...

 1. Έως το καλοκαίρι ο νέος ΚΕΝΑΚ & αμέσως μετά η προκήρυξη του 'εξοικονομώ'
 2. Πώς να αποφύγετε πρόστιμο από 1.000 € έως 10.000 € από την μη έκδοση και αναγραφή του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ΓΓΔΕ.
 3. Πρόγραμμα "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα"
 4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 5. Πρόγραμμα "Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές"
 6. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 7. Ενεργειακή Αναβάθμιση-Ανακαίνιση Διαμερίσματος 'Α ορόφου
 8. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 1-1-2016
 9. ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ : Όλα τα κριτήρια και ποιους αφορούν
 10. ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΠΟΤ "ΑΕΙΦΟΡΙΑ"

Το γραφείο μας παρέχει ολοκληρωμένες, εξατομικευμένες λύσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει το κτίριο σας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Λιακατά 12

Μεσολόγγι

30200

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@e-aeiforia.gr

Web: http://www.e-aeiforia.gr

Τηλέφωνο: +30 26310 55637

Κινητό: +30 6974 810 785

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας; |  Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×